groep-van-verschillende-mensen-in-een-teruglopende-lijn-doen-pilates-in-een-sportschool.png
13 januari 2022

Heropening sport essentieel voor een gezonde samenleving

Heropen op verantwoorde wijze de sport.

Die oproep doet het KNGF vandaag samen met onder andere NOC*NSF, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie in de Sportgezondheidszorg en de Vereniging voor Sportgeneeskunde in een brief aan de Tweede Kamer en het kabinet. Sport en bewegen is essentieel voor een gezonde samenleving en des te belangrijker midden in een pandemie. 

Cijfers NOC*NSF

Uit cijfers van het NOC*NSF blijkt dat minder dan de helft van de jeugd tot achttien jaar afgelopen december heeft gesport. Ook onder volwassenen is het beeld zeer negatief. Van de inwoners van Nederland heeft maar net iets meer dan de helft minstens één keer per week gesport in december. En dat terwijl inmiddels overduidelijk is dat sport en bewegen essentieel is, juist ook bij het bestrijden van de gevolgen van het coronavirus. De wetenschap laat zien dat fysieke inactiviteit het risico op ernstige effecten bij een besmetting met COVID-19 vergroot en dat bewegen bijdraagt aan de immuunrespons na vaccinatie.

Heropening van de sportsector

Na een eerdere oproep werden de regels voor kinderen afgelopen maandag versoepeld. Zij mogen in teamverband tot 20.00 uur buiten sporten in plaats van 17.00 uur. Voor volwassenen geldt nog steeds de harde eis van tot 17.00 uur en alleen in tweetallen. Dat is iets meer dan in december, maar onvoldoende om Nederland weer aan het bewegen te krijgen.

De gezamenlijke organisaties vragen het kabinet de binnensport, net als de buitensport weer open te stellen. In ieder geval tot acht uur ’s avonds en met prioriteit voor de jeugd en waar nodig met een maximaal aantal sporters per vierkante meter. Heropening van de sportsector zou onderdeel moeten zijn van een ambitieuze aanpak van sport- en bewegingsstimulering gericht op jong en oud in de uitwerking van het regeerakkoord en bij het uitwerken van het herstelplan Corona.