18 november 2021

COPD: op tijd erbij = kwaliteit erbij

In Nederland leven bijna 600.000 mensen met COPD.

Gister was het Wereld COPD-dag en presenteerde de Long Alliantie Nederland (LAN), waar het KNGF lid van is, de nieuwe website longcijfers.nl met feiten en cijfers over longziekten in Nederland. 

Clifford (58) heeft COPD en werkte in de bouw: “Ik moest van onze loods naar de bouwplaats lopen. Dat was nog geen 200 meter, maar ik haalde het niet meer. Het voelde alsof dat van de één op de andere dag gebeurde, maar als ik terugdenk weet ik dat ik al best lang snel buiten adem en niet fit was.” 

Clifford weet ondertussen al een tijdlang dat hij COPD heeft, maar zoals velen (h)erkende hij de eerste klachten niet direct. Hoesten doet iedereen toch wel eens? En wanneer is iemand té benauwd? Of té moe? Op de website van het Longfonds vind je antwoord op die vragen. Neem eens een kijkje, want: op tijd erbij – kwaliteit erbij. Hoe eerder je erbij bent, hoe eerder de behandeling gestart kan worden en hoe meer kwaliteit van leven de patiënt uiteindelijk heeft.

Niels H. Chavannes, MD, PHD, hoogleraar huisartsgeneeskunde: ”In een vroeg stadium van COPD kun je het ziektebeloop gunstig beïnvloeden. Stoppen met roken, dagelijks bewegen, sneller reageren bij een longaanval, de juiste medicatie en voeding optimaliseren. Dat zijn allemaal kansen op een betere kwaliteit van leven en een lagere ziektelast die je laat liggen wanneer de diagnose niet op tijd gesteld wordt.”