handen-bij-elkaar---formaat-website.jpg
20 mei 2021

Covid Herstelzorg: ondervoeding vraagt meer aandacht.

Niet altijd worden ex-Covidpatiënten doorverwezen naar een zorgdiscipline die nodig is voor herstel. Uit het prospectieve deel van het onderzoek Covid-19 paramedische Herstelzorg blijkt bijvoorbeeld dat diëtisten weinig doorverwijzingen ontvangen. Verschillende eerstelijns beroepsverenigingen, waaronder het KNGF, ontwikkelden gezamenlijk een factsheet.

Eind maart is het prospectieve deel van het onderzoek Covid-19 paramedische Herstelzorg gestart. In dat onderzoek werken eerstelijns zorgdisciplines samen. Onder de ruim 800 patiënten die inmiddels bij dit onderzoek betrokken zijn, bevinden zich opvallend weinig patiënten die onder behandeling zijn van een diëtist. Navraag onder de diëtisten leert dat zij weinig doorverwijzingen ontvangen, ook niet via paramedische zorgverleners die voedingsproblemen signaleren. Dit, terwijl de zogenaamde COVOED studie laat zien dat een meerderheid van de ex-Covid-patiënten die in het ziekenhuis opgenomen zijn geweest, kampt met specifieke voedingsproblemen.

Factsheet
Verschillende eerstelijns beroepsverenigingen, waaronder het KNGF, hebben gezamenlijk een factsheet ontwikkeld waarop de indicaties voor de inzet van elke zorgdiscipline bij de zorg voor ex-Covidpatienten staan. De factsheet is ook te vinden op de themapagina op het kennisplatform. Het KNGF adviseert om deze factsheet te gebruiken zodat eventueel noodzakelijke verwijzingen niet over het hoofd worden gezien.