tweede-kamer.png
12 maart 2021

Verkiezingsspecial: hoe denken politici over fysiotherapie? 

In het kader van de aankomende verkiezingen publiceert het KNGF vandaag een verkiezingsspecial. Volgende week kiest Nederland de leden van de Tweede Kamer. Voor fysiotherapeuten speelt daarbij ongetwijfeld ook de vraag hoe de politieke partijen aankijken tegen de positie van fysiotherapie in het zorgstelsel.

6 vragen
Het KNGF stelde daarover 6 vragen aan kandidaten van alle partijen die op dit moment zitting hebben in de Tweede Kamer. Hun ongekuiste antwoorden lees je in deze Fysio E-nieuws verkiezingsspecial. Bewust geven we geen commentaar of duiding bij deze antwoorden. Beïnvloeding van kiezers is wat ons betreft uit den boze. Fysiotherapeuten zijn als geen ander in staat om zich een goed beeld te vormen wat nodig is om hun vak optimaal in te zetten voor een gezonde(re) samenleving.
 
Even doorzetten
Het is misschien even doorzetten om alle antwoorden te lezen die de Kamerleden gaven op onze vragen. Toch vinden we het een aanrader voor elke betrokken fysiotherapeut. De verschillen zijn soms opmerkelijk, hoewel misschien voor de hand liggend als je de visie op de samenleving van de verschillende partijen kent. Ook tussen de regels valt veel te lezen en natuurlijk pleit elke partij ervoor om op hen te stemmen. Dat pleidooi echter, is dan weer gemotiveerd vanuit zeer verschillende visies.
 
Standpunten over fysiotherapie
In de verkiezingsprogramma’s van deze partijen wordt fysiotherapie slechts mondjesmaat genoemd. En soms helemaal niet. De vragen die het KNGF stelde, hadden in ieder geval het effect dat alle partijen echt een standpunt moesten formuleren over de fysiotherapie. Die antwoorden kunnen de belangenbehartigers van het KNGF in de komende vier jaar gebruiken in hun gesprekken met politici. Met andere woorden: we kunnen ze aan hun beloften houden. Dat is winst.
Tot slot: PVV en FvD reageerden niet op onze vragen.
 
Lees hier de antwoorden op onze vragen van: