tweede-kamer.png
11 maart 2021

Agenda Fysiotherapie en Oefentherapie 2025 aangeboden aan politici

Tijdens een online bijeenkomst hebben KNGF-voorzitter Guido van Woerkom en VvOCM-directeur Viola Zegers vandaag (11 maart) de Agenda Fysiotherapie en Oefentherapie 2025 aangeboden aan Tweede Kamerleden.

Toelating basisverzekering
Bart Smals (VVD), Vera Bergkamp (D66), Attje Kuiken (PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) hoorden tijdens de bijeenkomst korte beschouwingen aan van Guido van Woerkom en Viola Zegers. Zij bepleitten aandacht voor fysiotherapie en oefentherapie als noodzakelijke zorg met een groot besparingspotentieel, die voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn. Dat dat nu niet het geval is, wordt -zoals bekend- veroorzaakt door de positie van fysio- en oefentherapie in het zorgstelsel. Nog steeds moeten de meeste patiƫnten met chronische aandoeningen hun eerste 20 behandelingen zelf betalen of aanvullend verzekeren, terwijl er voor volledige toelating in de basisverzekering voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de effectiviteit van fysio- en oefentherapie.

Kamerleden spreken intenties uit
Na de inleidingen openden de aanwezigen gezamenlijk de enveloppe met daarin de Agenda Fysiotherapie en Oefentherapie 2025, waarna de aanwezige Kamerleden alle vier hun intenties met betrekking tot fysio- en oefentherapie uitspraken. Wat zij daarover zeiden is het bekijken meer dan waard. Je kunt de hele bijeenkomst hier terugzien.

Belangrijkste conclusies?
Preventie staat hoog op de agenda, paramedici moeten een belangrijke rol krijgen in de regionalisering, zorgverzekeraars moeten worden aangespoord om dat te realiseren en er is een opening om door te praten over het terugbrengen van fysio- en oefentherapie in de basisverzekering  

De eerste oogst van het gesprek?
Alle aanwezige Kamerleden gaven spontaan te kennen snel met KNGF en VvoCM om tafel te willen om verder te praten over de aangeboden Agenda.

Bekijk de Agenda Fysiotherapie en Oefentherapie 2025