kngf---selectie---lr--002--mcklin-fotografie.jpg
02 december 2021

Versnelde boostervaccinatie toch niet voor alle zorgmedewerkers

Op 12 november publiceerden wij een bericht waarin we stelden dat ook fysiotherapeuten en andere zorgverleners versneld in aanmerking zouden komen voor een boostervaccinatie, nadat eerst zorgmedewerkers in ziekenhuizen e.d. deze prik zouden hebben gekregen.

Het KNGF had daarover gesprekken gevoerd met VWS, waarna minister De Jonge een brief heeft gepubliceerd met de aankondiging dat alle zorgmedewerkers van 18 jaar en ouder versneld in aanmerking komen voor de boosterprik.

In de afgelopen week ontstond daarover onduidelijkheid. Het KNGF kreeg veel vragen van leden die van het RIVM te horen hadden gekregen dat zij niet in aanmerking komen voor versnelde boostervaccinatie.

Uit nader contact met het ministerie blijkt dat VWS nu toch alleen een beperkte groep zorgverleners (ziekenhuispersoneel e.d.) in aanmerking wil laten komen voor de boosterprik ondanks de belofte van de minister dat alle zorgverleners boven de 18 jaar versneld recht hebben op de boosterprik. VWS trekt haar eerdere toezegging tot ongenoegen van het KNGF nu in, hetgeen betekent dat alle zorgverleners die buiten de beperkte groep vallen zoals die door VWS wordt bedoeld, net als andere burgers vallen onder het door de minister gepubliceerde algemene boosterbeleid en niet in aanmerking komen voor de versnelde boostervaccinatie voor zorgmedewerkers

Het KNGF legt zich vooralsnog niet neer bij de opstelling van VWS en zal er op blijven aandringen dat ook fysiotherapeuten de boosterprik versneld moeten kunnen krijgen, vanuit het standpunt dat fysiotherapeuten zorgverleners zijn, die net zoals ziekenhuismedewerkers veelvuldig en langdurig met veelal kwetsbare patiënten in aanraking komen. Daarnaast stelt het KNGF zich op het standpunt dat nu inmiddels ruim 160.000 ex-covidpatiënten onder behandeling zijn (of zijn geweest) bij fysiotherapeuten, de zorg het zich met deze extra belasting niet kan permitteren dat er fysiotherapeuten uitvallen als gevolg van een corona-besmetting, waardoor de continuïteit van de fysiotherapeutische zorg in gevaar komt.

KNGF-directeur Heleen Post: ‘Het is heel erg vervelend dat we dit nu aan onze leden moeten vertellen, terwijl we eerder geen enkele reden hadden om aan de toezegging van VWS te twijfelen. We doen ons uiterste best om te zorgen dat het beleid van VWS wordt gewijzigd. We zullen onze leden direct informeren als er wijziging komt in het beleid van VWS.’  

Bekijk hier het bericht dat wij hier eerder over publiceerden.