20 februari 2020

Schriftelijke vragen in Tweede Kamer over vergoeding COPD

Gisteren heeft Tweede Kamerlid Van Gerven (SP) schriftelijke vragen gesteld aan minister Bruins over de vergoeding van fysiotherapie voor COPD-patiënten.

Van Gerven stelt deze vragen naar aanleiding van recent onderzoek van fysiotherapeut en onderzoeker Martin Keesenberg. Dit onderzoek toont aan dat ziektesymptomen ernstiger zijn bij patiënten die minder fysiotherapie ontvangen en dat dit leidt tot meer medicijngebruik en ziekenhuisopnames.

Televisieprogramma Radar

Het onderzoek kwam eerder deze week aan de orde in het televisieprogramma Radar. Het KNGF vraagt al geruime tijd aandacht voor de vergoeding van fysiotherapie bij COPD. Van Gerven vraagt zich af of de minister nog steeds achter de uitspraak staat dat er geen directe relatie bekend is tussen het ontvangen van fysio- of oefentherapie en de frequentie van longaanvallen. Hij stelt dat dit in strijd is met de actuele stand van de wetenschap en het recente Verbetersignalement ‘Zorgtraject van mensen met COPD’ van het Zorginstituut Nederland, en is benieuwd in hoeverre minister Bruins (MZ) bereid is de maximering op het aantal behandelingen oefen- en fysiotherapie voor COPD-patiënten los te laten. 

De minister zal de schriftelijke vragen naar verwachting binnen drie weken beantwoorden.

Lees de vragen