guido-kop.jpg
17 februari 2020

Reactie KNGF op uitzending RADAR

‘Het feit dat Radar -een consumentenprogramma- aandacht moet besteden aan de benarde situatie van patiënten met ernstig COPD vind ik in een samenleving als de onze eigenlijk te gek voor woorden’, aldus KNGF-voorzitter Guido van Woerkom. Van Woerkom doelt daarmee op de uitzending van het AvroTros-consumentenprogramma van vandaag, waarin duidelijk werd dat COPD-patiënten ernstig benadeeld worden doordat hen de voor hen zo onontbeerlijke fysiotherapie onthouden wordt.

Vergoeding behandelingen

Wetenschappelijk onderzoek toont namelijk aan dat hoe minder fysiotherapie een COPD patiënt krijgt, hoe groter de kans op longaanvallen met dure ziekenhuisbehandeling tot gevolg. Daar komt bij dat de kwaliteit van leven en de conditie van deze patiënten sterk afneemt als het aantal behandelingen fysiotherapie wordt verminderd.

Door een verandering in de vergoedingensystematiek (basisverzekering) van fysiotherapie bij COPD die in 2018 in werking trad, blijkt nu dat ernstige COPD-patiënten weliswaar in het eerste jaar het aantal behandelingen dat zij medisch gezien nodig hebben wel vergoed krijgen, maar dat zij -als zij in dat jaar geen longaanvallen krijgen- het tweede jaar nog slechts 3 behandelingen vergoed krijgen. Dat heeft tot gevolg dat het aantal longaanvallen weer toeneemt en dat de kwaliteit van leven ernstig afneemt. Er ontstaat dus een jojo-effect.

Van Woerkom: ‘het is overduidelijk dat fysiotherapie het leven van deze patiënten een stuk aangenamer maakt en dat het voorkomt dat mensen moeten worden opgenomen. Dat de vergoedingensystematiek nu zo nadelig uitpakt voor deze patiënten is -ik ben daar van overtuigd- een effect dat geen van de betrokken partijen zo heeft bedoeld. Ik roep daarom het Zorginstituut, de politiek en de minister met vertrouwen op om nu zo snel mogelijk maatregelen te treffen om de fysiotherapie voor deze groep patiënten te vergoeden die medisch gezien voor hen noodzakelijk is.’