corona.jpg
01 oktober 2020

Het KNGF adviseert: gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen

Naar aanleiding van de landelijke strengere maatregelen adviseren het KNGF en SKF, na overleg met het ministerie van VWS, vanaf vandaag het gebruik van PBM.

Advies KNGF

Naar aanleiding van de landelijke strengere maatregelen adviseren het KNGF en SKF, na overleg met het ministerie van VWS, vanaf vandaag, donderdag 1 oktober 2020, het gebruik van PBM (chirurgisch mondmasker type II en handschoenen ) bij categorie groen in het triage stappenplan. Een uitzondering op dit advies zijn kinderen tot en met 12 jaar. We adviseren bovendien om patiĆ«nten te vragen een mondkapje, zoals gebruikelijk in het openbaar vervoer, te dragen tijdens de behandeling. Dit is in lijn met het dringende advies van het kabinet om in publieke binnenruimten een mondmasker te dragen.

Fysiotherapeuten zijn zorgmedewerkers buiten het ziekenhuis. In de richtlijnen van het RIVM staat niet dat fysiotherapeuten verplicht zijn om PBM te gebruiken. Als beroepsvereniging adviseren we het gebruik van PBM juist, in het belang van de volksgezondheid en om de veiligheid van fysiotherapeut en patiĆ«nt te borgen. Volgende week verwachten we bovendien een aangepast advies van het OMT.

Beschikbaarheid PBM
Het Ministerie VWS geeft aan dat er nog geen signalen van tekorten zijn. Je kunt de PBM bestellen via je eigen kanalen en het inkoopportaal van Mediq. Op  deze website vind je meer informatie over de inkoopkanalen. Merk je dat het moeilijk is om te bestellen, geef dat dan door aan ons via ledenvoorlichting@kngf.nl. Wij signaleren het bij VWS als er tekorten ontstaan.

Bekostiging PBM
Vandaag maakte ZN de regeling  bekend om de meerkosten vanwege corona aan zorgverleners te vergoeden. ZN publiceert binnenkort met welk opslagpercentage gerekend zal worden. Het KNGF is daarover met ZN in gesprek.

Triage stappenplan KNGF
Het OMT komt volgende week met een uitwerking van het advies over het gebruik van PBM. Mede op basis daarvan zullen we volgende week  een nieuwe versie van het triage stappenplan  publiceren. In deze nieuwe versie is dit advies ook opgenomen