kngf---selectie---lr--082--mcklin-fotografie.jpg
12 november 2020

Belang gezonde leefstijl in strijd tegen COVID-19

Gisteren heeft het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON), waar het KNGF deel van uitmaakt, samen met medici, wetenschappers en bestuurders een dringend oproep gedaan aan het ministerie van VWS om de kennis van de Nederlander te vergroten over het positieve effect van een gezonde leefstijl op het immuunsysteem.

Dat deden ze met deze brief die voorzitter Guido van Woerkom namens het KNGF ondertekende. Een gezonde leefstijl blijkt van groot belang in de strijd tegen COVID-19.

Al binnen enkele weken een sterker immuunsysteem 
Gezonde voeding, voldoende beweging, slaap en ontspanning, stoppen met roken en alcohol matigen kan bij veel mensen het immuunsysteem binnen enkele weken al versterken en kan de kans op een ernstig beloop van COVID-19 verkleinen. Dit blijkt uit tal van wetenschappelijke onderzoeken en geldt zowel voor mensen met (ernstig) overgewicht als voor mensen met een gezond gewicht.

Ook zou het per direct aanmeten van een gezondere leefstijl mogelijk kunnen bijdragen aan een betere respons op de vaccins, die nu nog in ontwikkeling zijn en naar verwachting pas op zijn vroegst over een paar maanden beschikbaar zijn.