20 februari 2020

Verplichting bekend maken BIG-nummer

Vanaf 1 april zijn alle zorgverleners verplicht om hun BIG-nummer bekend te maken.

Deze maatregel is wettelijk bepaald. Op websites, briefpapier, facturen en in wachtkamers zal het na 1 april voor patiënten steeds duidelijk moeten zijn dat hun zorgverlener daadwerkelijk bevoegd is om zijn of haar beroep uit te oefenen. De verplichting is het resultaat van een wijziging in de wet BIG. De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zal toezicht houden.

Wat betent het voor jou?

Vóór 1 april zul je jouw BIG-nummer op in ieder geval jouw website, digitale media, facturen of in de wachtkamer moeten laten zien. Bedrukt papier, bijvoorbeeld een voorraad briefpapier, mag eerst worden opgebruikt. Lukt het niet om voor april te voldoen aan de voorwaarden? Dan is het verplicht om een plan te hebben waarin staat hoe je op de kortst mogelijke termijn wel kunt voldoen aan de verplichting.

Het KNGF
De verplichte aanpassing gaat wel op zeer korte termijn in, dat hebben wij ook aangegeven aan het CIBG. Deze maatregel, en de aanpassingen die je zult moeten doen, kunnen je tijd kosten. Naast de huidige administratieve lastendruk.   

De wijzigingen samengevat

  • Met ingang van 1 april is het verplicht om jouw BIG-nummer bekend te maken voor patiënten
  • Op websites en andere digitale media (bijvoorbeeld jouw LinkedIn of Facebookpagina)
  • Op briefpapier, e-mailondertekening en facturen
  • In wachtkamers
  • Meer informatie vind je op de website van het BIG-register